fbpx

Avui 25 de Maig és el dia de Africa i ens apropem àdhuc més als nostres amics i amigues malgaches per celebrar aquest dia tan especial. Una jornada en la qual no solament ho celebrem des de Tulear, la ciutat on treballem a Madagascar, sinó també a Espanya, França, Suècia, Cambodja i la resta de països membres de la xarxa.

Aquest dia celebra l’aniversari de la signatura de l’Organització per a la Unitat Africana fundada el 25 de Maig de 1963. Per al projecte Namana, és l’oportunitat per promoure tots els valors que constitueixen l’essència d’aquest bonic projecte: lluitar contra el racisme, mirar a l’altre i descobrir les pluralitats culturals que ens enriqueixen i conèixer la diversitat de mirades del món, xarxes culturals i els seus diferents llenguatges.

Fa dues setmanes, l’11 de maig, comencem ja la celebració d’aquests valors amb els nens i nenes Namana del col·legi Miramadrid a través d’una sessió d’Interculturalitat. L’objectiu era ensenyar a l’alumnat la riquesa que aporten els intercanvis i interaccions entre diferents cultures fundades en el diàleg, el respecte mutu i amb la finalitat de preservar la identitat cultural de cada persona.

Com vam fer perquè el nostre equip aconseguís transmetre aquest missatge a un públic jove? Doncs l’hi hem fet descobrir amb el nostre proprio llenguatge: El cocolés. Una mica rar per a un alumnat imaginatiu que va creure que era “una fruita típica de Madagascar”, o un “Col·legi del coco”. Gens d’això… el cocolés és aquest “llenguatge” que inventem en Aigua de Coco perquè puguem entendre’ns, ja sigui en Tulear (Madagascar), Madrid, Paris, Andorra o Battambang (Cambodja). Més aviat, els expliquem que el Cocolés és l’ànim i els esforços que fem per ajudar-nos mútuament a entendre’ns i que ho inventem per superar la barrera d’idioma que pot ser un obstacle en la interculturalitat. Però en Aigua de Coco… Sempre és possible conèixer i descobrir als altres allà on estiguin!

Per acabar l’activitat sempre de manera creativa i lúdica, l’alumnat va poder allunyar-se del seu proprio món per poder imaginar el que podria ser la seva vida a Madagascar: com viuria, com es vestirien, de quin color tindrien el pèl o la pell… En tot cas, si un dia van a Madagascar ja sabran saludar, presentar-se i acomiadar-se en malgache… Un primer pas ja complert perquè siguin Namanas exemplars!

X
X