La Bloco Malagasy és un grup de batucada (percussió afro-brasilera) format per 200 noies i nois que provenen dels barris més desfavorits de Tuléar (Madagascar), alumnes del Centre d’Art i Música.

 

El grup es va crear per tal de donar una alternativa de lleure a noies amb alt risc d’exclusió social i de quedar-se embarassades durant l’adolescència.
El projecte va nèixer l’any 2008 amb un grup d’alumnes que participaven al curs de francès impartit per voluntaris  l’ONG Bel Avenir.
Al principi, estava integrat per noies del barri de Tsimenatse, al voltant del Cinéma Tropic. Un any més tard, gràcies a la seva popularitat, joves d’altres barris s’hi van començar a interessar i a formar-ne part.
Bloco significa «associació» o «grup» en portuguès. A Brasil, els blocos són les bandes musicals que toquen i fan animacions durant el tradicional carnaval.
La Bloco Malagasy surt a escena a events tals com desfilades i carnestoltes. El grup toca acompanyat per les coreografies i les acrobàcies del grup de capoeira Roda Malagasy i fins i tot avui en dia l’espectacle de les joves de Tuléar inclou gegants!
La Bloco Malagasy integra ritmes de Brasil, d’Europa i de Madagascar, creant doncs una experiència artística única de qualitat internacional.
La Bloco va fer la seva primera gira a l’extranger a Espanya l’any 2011. El 2013, a més de nombroses actuacions a nivell local,  la Bloco Malagasy va realitzar una gira a Camboia durant el mes de març i dues més a Madagascar en agost i octubre. L’any 2014, les joves van tornar a Àsia, aquest cop passant per Tailàndia a més de Camboia, amb l’objectiu de promoure els drets humans. En juny, van participar en animacions als carrers en el marc del Mundial de futbol 2014 a Brasil. En abril de 2015, les percussionistes van viatjar fins a Sudàfrica amb una gira de promoció del turisme responsable, concretament al saló de turisme World Travel Market Afrika 2015 celebrat a Cape Town. També es va dur a terme una gira internacional amb la mateixa temàtica el mes de setembre, amb la pel·lícula d’animació «Tongasoa i el vazaha», realitzada pels beneficiaris de Bel Avenir, com a suport per a la sensibilització.
Totes aquestes gires han tingut com a objectiu principal promoure, tant entre el públic estranger com malgaix, el respecte als drets universals de l’home i en concret els de les dones i els nens. Les gires també han estat una bona ocasió per a afavorir l’intercanvi entre noies de cultures i entorns sociocultural diferents per tal d’afavorir la tolerància, el respecte i la pau.
A més, la gira a Madagascar a ajudat el grup a guanyar-se un lloc a l’escena artística malgaixa gràcies a la seva original posada en escena i la gran atenció mediàtica suscitada per les noies.
El grup Bloco Malagasy està compost avui en dia per quatre nivells: Bloco A, B i C, on les integrants estan classificades per nivells des de les més avançades a les principiants; i com a novetat el Petit Bloco, creat en novembre de 2014. El Petit Bloco acull nens i nenes de 6 a 12 anys, integrant per tant també nens per primer cop.

 

     

Cronologia

2008 : Un grup de noies beneficiàries d’Aigua de Coco a Tuléar (Madagascar) descobreix la batucada, i aprèn a tocar els instruments tot començant a tocar ritmes malgaixos.
2009 : El grup comença a tocar als barris i restaurants de la vila.
2010 : Formació del grup amb el professor espanyol Borja Rocha, membre del grup Samba da praça, amb qui es va escollir el nom de Bloco Malagasy.
2011 : La Bloco Malagasy du a terme la seva primera gira internacional d’un mes a Espanya per tal de promoure els drets infantils.
2012 :  El grup de percussionistes experimenta una gran progressió de nivell gràcies a la incorporació del professor de percussió Nacho Martin, del grup Sambiosis
2013 : La Bloco Malagasy viatja el mes de març a Camboia dins a una nova gira que afavoreix els intercanvis sud-sud, sobretot entre les dones. El mateix any, realitzen la primera gira nacional a Madagascar durant el mes d’agost. A l’octubre i desembre, la Bloco Malagasy fa una gira de sensibilització a la participació en les eleccions presidencials en dos grups: un a les regions del sud-oest i Ihorombe i l’altra per les regions de Menabe i Melaky.
2014 : Al mes de febrer les percussionistes inicien una gira de cinc setmanes a Camboia i Tailàndia amb l’objectiu de promoure els drets humans. Al juliol, la Bloco Malagasy torna de gira, aquest cop durant dos mesos a Brasil amb la temàtica «Lluitant per compartir les arrels, els somnis i les visions». Al Brasil, les joves de la Bloco Malagasy van tenir l’oportunitat de participar en animacions del mundial de futbol.
2015 : La Bloco Malagasy s’en va al mes d’abril a Sudàfrica en una gira de promoció del turisme responsable. Les joves participen a les animacions del saló de turisme World Travel Market Africa 2015, celebrat a Cape Town.
El mes de setembre, les percussionistes van dur a terme una gira nacional sota la mateixa temàtica amb la projecció de la pel·lícula «Tongasoa i el vazaha» com a eina de suport per a la sensibilització.