historia

Més de 20 anys d’història

Aigua de Coco neix el 20 de desembre de 1994 amb l’objectiu principal de cobrir les necessitats de les famílies del carrer a la ciutat de *Battambang (Cambodja).

Posteriorment, augmenta el seu àmbit d’incidència al Brasil i a Madagascar amb una clara orientació cap a la infància i les seves necessitats.

Actualment, Aigua de Coco té com a missió contribuir a la millora de la qualitat de vida dels col·lectius en situació d’exclusió social en països del Sud, on hi ha més de 40.000 persones que es beneficien dels nostres projectes, repartits en tres continents.

Pas a pas

Els anys 90: Els inicis d'Aigua de Coco

Després del genocidi perpetrat a Cambodja, la falta de recursos feia de l’enginy la millor arma contra la mort. Als hospitals se subministrava aigua de coco per via intravenosa als ferits de guerra. Nosaltres vam voler adoptar-la com a senyal d’identitat d’una ONG que naixia amb un propòsit molt ambiciós: la reinserció social i laboral de famílies del carrer. Ptea Teuk Dong es va traduir del khemer per donar nom a l’ONG “La Casa de l’Aigua de Coco”

A la fi de 1995 i principis de 1996, José Luis Guirao acudeix a Rwanda per atendre la població desplaçada pel genocidi que estava acabant amb l’ètnia tutsi. Però l’acció governamental de silenciar la matança, obliga moltes organitzacions d’ajuda humanitària a abandonar el país. Tots els cooperants, entre ells Jose Luis Guirao, han de partir per protegir les seves pròpies vides.

Jose Luís es trasllada a Madagascar, on inicia un nou projecte d’acolliment de famílies del carrer a Fianarantsoa.

Principis de segle: Nous reptes

A Espanya,l’any 2000 representa el moment de la seva organització interna.

Saltem al continent americà. En aquest any, juntament amb l’Asociaçao Dos Habitants Joanes Leste, a la ciutat de Salvador de Bahia (Brasil), comença un nou projecte d’atenció a les dones més desfavorides de la favela d’Alagados.

Mentre el projecte de Brasil arrenca, a Madagascar i Cambodja sorgeixen noves activitats com ara cinemes populars, formació de dones a les presons o botigues d’artesania. Les *cités segueixen augmentant i cada vegada són més les famílies reinserides.

El 2003, a Madagascar, sorgeix l’ONG local Bel Avenir, que desenvoluparà nous projectes a Tulear, al sud de l’illa.

L’any 2004 reforcem els nostres acords amb PTD Holland, per atendre les activitats de Cambodja.

La consolidació d'un projecte

En aquesta última etapa, Madagascar pren el màxim protagonisme per l’envergadura de tots els seus projectes.

Projectes de formació, la granja escola, dues escoles d’educació primària per rescatar nens i nenes del treball *infantil, a banda d’una infinitat d’activitats en moltes de les quals participen nens i nenes en risc d’exclusió social.

Neix el projecte musical *Malagasy Gospel, integrat per nens i nenes de diferents projectes, amb i sense discapacitat.

El 2009, davant l’augment de cooperants i voluntaris a Madagascar, Aigua de Coco obre el Centre *Mangily *Forêt, per acollir totes aquestes persones i fomentar el turisme solidari arreu del món. A més, després d’un estudi agroalimentari, comencem amb el cultiu de la *moringa, una planta d’alt valor energètic que servirà com a complement nutricional per als menjadors infantils gestionats per Aigua de Coco.