Amb motiu del Dia Internacional dels Nens al Carrer aquest 12 d’abril, volem parlar-te d’una crua realitat. Milions de menors en el món corren el risc de caure en l’explotació laboral i sexual i la delinqüència. Per sort, gràcies a aquesta celebració, cada vegada són més les persones conscients d’aquesta situació i conjuminen majors esforços per a evitar-ho.

Explotació i tràfic en la infància

Als països empobrits aquesta situació es dona amb major assiduïtat a causa de la falta de recursos i a la situació d’extrema pobresa. A més, per desgràcia aquest tipus de pràctiques grans quantitats de diners cada any. La pobresa i la necessitat són factors que converteixen als joves en els més vulnerables per a caure en les xarxes de la prostitució o els treballs forçats. Viuen al carrer i és l’única cosa que coneixen com a llar i això els fa estar desprotegits.

La suma dels esforços és vital perquè tots aquests menors que es troben als carrers a la mercè de persones amb males intencions puguin sentir que aquest món és una mica més segur per a ells. No obstant això, garantir el compliment dels seus drets i treure’ls dels carrers és un repte que, amb una estratègia adequada, és possible.

 

Els drets dels nens s’han de complir

Tots tenim drets, inclosos els més petits. Drets que posseeixen i que és obligatori complir. Per tant, està en mans dels qui podem fer alguna cosa, aconseguir que això sigui una realitat. Parlem del dret a una educació, al joc, a l’alimentació, a la família, a la identitat, a l’expressió, a la vida i a la protecció. I en tots ells, cal fer una participació activa.

Tots vam ser nens o nenes en un moment. Hem volgut jugar, gaudir d’una infància sana, sentint-nos protegits i tenint accés a una educació que ens va convertir en els adults que som avui. Adults que avui tenim una comesa important: vetllar per totes aquestes generacions que neixen als carrers i que necessiten ajuda..

El compromís d’Aigua de Coco

A Madagascar, hem decidit afrontar aquest problema de front. Comptem amb un Centre d’Acolliment Socioeducatiu i Musical (CASEM) on nens en situacions de pobresa tenen accés a formació artística i musical. A més, abordem temes com l’explotació infantil, la tracta de menors i l’abandó escolar, entre altres.

Estem convençuts que l’educació és una eina molt poderosa que pot canviar la situació de molts nens i nenes. Una altra prova d’això és el nostre projecte de l’Escola Socioesportiu, el qual té com a objectiu proporcionar educació a través del futbol i el bàsquet. Creiem que es pot rebre un ensenyament de qualitat gràcies al joc i a la diversió. Així garantim tant el dret a l’educació com al joc.

El Dia Internacional dels Nens al Carrer ens ajuda a sensibilitzar-nos i prendre part d’aquesta problemàtica de manera constant. En Aigua de Coco, sabem que podem canviar la seva vida gràcies als nostres projectes. Entre tots, podem posar fi a l’explotació i al tràfic perquè els més joves tinguin la infància que mereixen.