Més de 3,5 milions de mares i nens menors de cinc anys moren sense necessitat cada any com a conseqüència de la desnutrició, que té greus conseqüències en els nens i nenes afectats abans dels dos anys, quan el seu desenvolupament neuronal encara no s’ha completat.

Les conseqüències d’una nutrició deficient en la infància continuen en l’edat adulta, tot afectant les properes generacions, ja que les adolescents i dones desnutrides tenen un més gran risc de tenir fills desnutrits, nounats amb baix pes i prematurs, i pateixen més problemes al part, amb la qual cosa augmenta la mortalitat materna i fetal.

La desnutrició és causada per una ingesta alimentària deficient que no proporciona els suficients nutrients i/o per malalties infeccioses comuns, tals com la diarrea, neumonies, malària o VIH. Aquests problemes són significativament més freqüents en els dos primers anys de vida, cosa que serveix per a realçar la importància de la nutrició durant l’embaràs i la necessitat de prevenir la desnutrició des de la concepció i especialment durant els 24 primers mesos de vida.

La desnutrició materno-infantil segueix sent una gran càrrega per a països amb ingressos mitjans i baixos como Madagascar, ja que la desnutrició constitueix un problema transgeneracional. Els països amb altes taxes de desnutrició materno-infantil es troben amb un futur incert pel que fa a la salut dels seus treballadors i les menors oportunitats de desenvolupament, cosa que posa en risc el futur econòmic del país.

Madagascar pateix, degut a la seva pobresa i el seu ínfim desenvolupament, desnutrició crònica, agreugada per la manca de recursos per a la provisió de serveis sanitaris i educatius bàsics.. És el novè d’entre els dinou països que l’Índex Global de la Fam (GHI) de 2013 considera dins una situació extremadament alarmant o alarmant pel que fa a la seva situació alimentària. La seva riquesa mineral, agrícola i ramadera, que podria garantir una vida digna als malgaixos, no es tradueix en un desenvolupament estable per a la població degut a la mala gestió que en fa i a l’altíssim índex de corrupció que provoca que els escassos fons governamentals destinats a projectes socials no arribin als seus beneficiaris finals.

Per tot l’exposat, la mortalitat infantil és molt elevada: de cada 1000 menors que néixen, 58 en moren abans de cumplir 5 anys. Una de les causes d’aquesta alta mortalitat és la proporció elevada (33%) de persones que pateixen desnutrició de toda la població, i de nens menors de 5 anys que pateixen pèrdua de pes, un 36% segons l’Índex Global de la Fam 2013. Segons l’Informe Mundial de la Infància d’UNICEF 2014, ocupa la posició 46 de 197 països.

En el cas de Madagascar, és obvi que en l’àmbit de la salut queda un llarg camí per recórrer per a assolir (o més aviat arribar a tocar) els objectius del mil·leni. A Madagascar la situació ha derivat cap a una desnutrició crònica, degut a la seva pobresa i l’ínfim desenvolupament.

Per tal de fer front a aquesta situació, la xarxa Aigua de Coco posa en marxa una campanya que té con a objectiu recaudar 30000 € per a donar suport als següents projectes relacionats amb la lluita contra la malnutrició:

  • Centres d’Educació Nutricional, on mengen 200 nenes i nens de dilluns a divendres.
  • Centre d’Atenció Integral a les dones de dilluns a divendres.
  • Suport als menjadors escolars i de formació professional: Escola i residència dels Safirs, institut i centre de formació professional de les Salines, Granja-escola de Mangily i Fianaratsoa, Campamnts escolars a Mangily i Fianaratsoa.
  • Producció de Moringa
  • Compra de Plumpy Nut
  • Tallers extraescolars en Cambodja de nutrició, higiene, etc.

 

Cada coco compta!

El teu suport és molt important per tal que puguem lluitar contra la malnutrició que arrossega Madagascar, i fer-te soci d’Aigua de Coco és la millor manera de fer que els projectes siguin sostenibles a llarg termini.

  • Amb 16€ podem alimentar un/a nen/a un mes sencer.
  • Amb 23€ podem donar atenció socio-sanitària i formativa durant un mes a una dona amb el seu nadó al nostre Centre d’Atenció Integral.
  • Amb 33€ podem oferir un tractament amb Pumply Nut a un/a nen/a.
  • Amb 70€ alimentem una nena de la residència dels Safirs.

 

0