L’Any Nou Khmer, o ‘Bon Chol Chhnam Thmei’ en la llengua Jemer, és la major festa tradicional i festa nacional a Cambodja. La data exacta depèn de l’antic horòscop “Maha Sangkran”. Aquest any les celebracions, que duren al voltant de tres dies, s’inicien avui 13 d’abril i finalitzen el dia 15. Als pobles, la gent s’involucra en jocs tradicionals Khmer com la Bas Angkunh (llançament de llavor), Chaol Chhoung (llançament de mocador) i Leak Kanséng (amagar el mocador). La gent també balla al ritme de cançons tradicionals.

El primer dia de l’any nou Khmer es diu “Maha Sangkran”. “Maha” significa “gran”, i Sangkran significa “moviment”. Fa referència al fet que el sol es mou a un nou signe del zodíac.

El segon dia es diu “Wanabot”. En aquest dia, oferim regals als nostres pares, mares, avis i àvies. Durant la tarda, molts camboyanos aniran al temple per construir una muntanya de sorra en honor als seus ancestres. Els monjos els beneiran així amb la felicitat i la pau.

El tercer dia es diu “Leung Sakk” i en realitat és el primer dia del nou any. Al matí, els camboyanos van al temple i realitzen una cerimònia on es beneeix una muntanya de sorra.

L’última cerimònia es diu “Pithi Srang Preah” i el seu propòsit és honrar a Buda, els monjos, els ancians i ancianes, els nostres pares, mares, avis i àvies. Les estàtues de Buda es netegen d’una forma especial en aquest dia també. Durant la cerimònia, els camboyanos demanen disculpes pels errors que van cometre durant l’any anterior.

L’Any Nou Khmer no només és una gran festa, és també una oportunitat de transmetre les tradicions camboyanas a la següent generació.

La Fundació Aigua de Coco a Cambodja es tanca per vacances durant l’Any Nou del Khmer, ja que els estudiants estan ocupats visitant a les seves famílies i parents i celebrant junts aquestes dates. Reprendrem les activitats allí, el dia 21 d’abril.

Mantingues-te informat!

Feliç Any Nou!