Entrevista a Nicole Chambron, sociòloga i assessora del comitè ambiental d’Aigua de Coco

  • Què és El nen i quins són les conseqüències d’aquest fenomen a nivell mundial?1982198

El nen és un corrent costaner càlid en el Pacífic enfront de la costa del Perú que es presenta al voltant de Nadal. Aquest fenomen natural, que es perllonga fins a abril, causa un augment de pluges significatives i una disminució del plàncton en l’oceà, reduint recursos per a pesca, però beneficiosa per a activitats agrícoles.

Les activitats humanes relacionades amb el canvi climàtic accelerat són una ampliació d’aquest fenomen, que és capaç de desplaçar els ciclons, la pluja i la sequera a les àrees en l’Oceà Índic. La pluja es converteix en torrencial causant greus danys, les sequeres poden durar més d’un any i les aigües de l’oceà s’escalfen considerablement, disminuint els aliments per als animals aquàtics.

  • Com afecta a països com Madagascar, un dels més pobres al món?

De novembre a febrer de 2015, la capital malgache, així com el nord-oest de la illa van sofrir greus inundacions, destruint habitatges i cultius. Mentre, el sud no vió la pluja durant la temporada de pluges habitual. El mateix ocorre a Àfrica oriental i meridional.

Això afecta a la ramaderia extensiva perquè les pastures estan seques. Els cultius d’arròs, blat de moro i llegums no són capaços de créixer i els pescadors tenen cada vegada menys pesca. Alhora, la supervivència de les poblacions es basa en els recursos naturals que són les úniques fonts d’aliments. De febrer a abril és el moment en el qual s’acaba la collita de l’any anterior i es esper, la qual cosa hagués hagut de créixer entre novembre i desembre

  • Com creïs que la desigualtat social pot marcar aquestes conseqüències? (Gènere, classe social, regions, grups ètnics, etc..?)

El sud-oest de Madagascar és sec i semidesèrtic pel seu clima natural. El Nord és més humit i pot tenir més fàcilment cultius i ramaderia. Encara que els canvis climàtics observats afecten totes les regions, pels seus excessos.

D’altra banda, l’absència de canals efectius de comunicació dificulta el transport de matèries primeres entre les diferents regions del país, la qual cosa no permet una bona redistribució dels productes bàsics. Només es proveeix a les ciutats, les zones perifèriques poden sofrir veritables penúries.

Tot això augmenta el preu dels aliments, que es poden multiplicar per deu en pocs dies. Per descomptat, els especuladors també es beneficien.

La majoria dels grups ètnics estan especialitzats per tradició. Per tant els Bara són ramaders, els Vezo són pescadors, els Betsileo són els productors d’arròs, etc. el que augmenta la rigidesa de les produccions i fonts de subministrament. És gairebé impossible per un Vezo anar a una regió més rica per convertir-se en un ramader. Pescarà cada vegada menys peixos però no té moltes possibilitats de fer una altra cosa.

Les dones tenen el rol d’alimentar a les seves famílies i cuidar als nens. Necessiten anar a espigolar al bosc fruits silvestres, recollir petxines durant la marea baixa, anar a buscar aigua cada vegada més lluny… Durant l’embaràs i la lactància del bebè, ho alimenten i això causa la seva pròpia feblesa.

  • IMG_3443Quin és la situació actual en el sud de Madagascar i com afecta El Nen les famílies més pobres?

No hi ha hagut temporada de pluges aquest any en el sud-oest el que té diverses conseqüències.

El preu de l’arròs ha augmentat i les persones més pobres mengen només mandioca, que és menys nutritiu. La fruita és cara als mercats i no creix de manera natural més que la figa i el mànec. La carn és massa cara, i solament és assequible el peix sec de tant en tant.

Tot està provocant un augment de robatoris, fins i tot amb violència. Es tallen cada vegada més arbres per fer carbó de llenya i guanyar una mica de diners i les famílies deixen de pagar la matrícula dels seus fills i filles, que deixen l’escola.

A més, es deixa a les cabres en els manglars perquè es mengin els brots joves, la qual cosa té unes greus conseqüències mediambientals.

  • Quins poden ser les conseqüències a curt termini? I a llarg termini?

Les conseqüències a curt termini és una fam que provoca una malnutrició severa. En primer lloc, afecta el creixement dels nens i nenes i el cos i el cervell no es desenvolupen normalment, per la qual cosa els és més complicat resistir a les malalties.

A llarg termini, els nens i nenes amb retard en el desenvolupament no poden accedir a una educació i oficis útils per al desenvolupament del país. I sobreexplotació de recursos naturals molt triguen molt a reconstituir-se, disminuint les possibilitats de desenvolupar-se una economia normal.

  • Com bregar amb aquesta situació a Madagascar?

A curt termini, ens hem d’organitzar per proporcionar suplements bàsics i alimentosos a les persones més vulnerables. També s’hauria de recolzar econòmicament per pagar les despeses d’atenció mèdica i educació.

A mitjà termini, hem de proporcionar llavors als agricultors que han hagut de menjar la seva reserva de llavors. I, per descomptat, augmentar l’educació i la formació per a la preservació dels recursos naturals i la creació d’activitats agroforestales sostenibles.

  • Com pot recolzar des de des d’Aigua de Coco?

Aigua de Coco pot recolzar de diverses maneres a través del programa Bel Avenir:

– Atorgant més beques a nens i nenes de barris pobres

– Mitjançant el desenvolupament dels seus programes per combatre la desnutrició materna i infantil (El programa 1000 dies i el CENUT)

– Formació i desenvolupament agrícola, particularment a Mangily, perquè gent jove d’ètnies tradicionalment de pesca tingui també coneixements sobre horticultura, explotacions agrícoles, sembra de Moringa oleífera, etc-

– Formació d’una cooperativa de ex alumnes perquè puguin disposar de terra cultivable i així beneficiar-se de la seva formació.

– Educant a la comunitat sobre els beneficis dels llegums que poden proporcionar la deficiència de proteïna animal.

– Reforestació del manglar i sensibilització perquè ho cuidin.

  • La sembra i el consum de leguminosas i moringa poden ajudar a combatre aquestes greus conseqüències, però com?

Els llegums proporcionen nutrients essencials, vitamines i minerals, així com proteïnes. Consumeixen menys matèries primeres per a la seva producció que els animals (en particular aigua), són menys costoses de produir i consumir i són fàcils d’emmagatzemar. A més, les seves arrels fixen el nitrogen i així enriqueixen el sòl. Per tant és un aliment molt interessant.

La moringa és un arbust les fulles del qual contenen encara més nutrients que els llegums. S’adapta bé a les zones seques i no requereix cap atenció especial i poca aigua. Com a arbust, no té necessitat de ser replantado cada any, és suficient amb tallar-ho. Les seves fulles es mengen cuites o seques i després afegides en els aliments i una vegada seques i en pols, les fulles es poden mantenir fàcilment en borses. El seu punt en contra en relació amb els llegums és que les seves arrels no fixen el nitrogen en el sòl.

Per des d’Aigua de Coco desenvolupem les àrees plantades en Moringa i distribuïm les fulles en pols en els nostres menjadors i en altres organitzacions sòcies el que fa que milers de menjars per a nens i nenes s’enriqueixen tots els dies a la regió de Tulear. El mateix ocorre amb els llegums, un dels aliments bàsics en els menjadors d’Aigua de Coco.