“És important enviar a un nen al col·legi al més aviat possible perquè el seu nivell educatiu serà diferent al dels quals van a l’edat normal. Si un nen comença a anar a escola als 6 anys i un altre als 2 anys i mitjà, aquest últim té més motivació per estudiar que el primer. És competent, està motivat i realment té ganes d’estudiar”. Madame Helène, professora de l’Escola de les Salines en Tulear (Madagascar), insisteix en la importància que la població jove rebi una educació des d’edats molt primerenques.

Les dades del titular, extrets de l’Institut d’Estadística de la UNESCO, posen de manifest la necessitat que governs, institucions i organitzacions treballem per garantir una educació de qualitat i la possibilitat d’aprenentatge per a tothom al llarg de la vida dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles, full de ruta de Nacions Unides dins de l’Agenda 2030.

Facilitar l’accés a l’escola, recolzar a estudiants a través de beques i material escolar, assegurar la correcta nutrició de l’alumnat, així com activitats d’oci i temps lliure interessants i educatives són ingredients essencials per aconseguir un descens de les taxes d’analfabetisme als països empobrits. Per això, el lema de la UNESCO per al proper Dia Internacional de l’Alfabetització, que se celebrarà el 8 de setembre, és “Llegir el passat, escriure el futur” que posa de manifest la importància de l’educació per assegurar un futur de qualitat a les persones.

La taxa d’alfabetització de Madagascar, un dels països en els quals treballa Aigua de Coco, és del 65%, i compta amb una inversió d’amb prou feines 2,1% del PIB en educació, segons el Banc Mundial. Solament el 24% dels joves estan matriculats en alguna escola de secundària, sent la taxa de treball infantil del 28%. La població jove té greus dificultats per accedir a l’educació: el treball infantil, l’escassetat d’escoles, la llunyania a les zones rurals o els problemes de salut i la falta de concentració a causa de la malnutrició, són part de les causes.

Cambodja, l’altre país on l’ONG treballa, mostra dades més encoratjadores generació després de generació i en l’última dècada perquè està vivint un ràpid progrés gràcies als canvis polítics. Actualment, el 73% de les persones adultes estan alfabetitzades i la taxa d’alfabetització entre els joves entre 15 i 24 anys és del 86%.

La sensibilització dels entorns familiars sobre la importància de l’educació de filles i fills avui perquè puguin accedir a millors oportunitats i tinguin més recursos per viure i recolzar a les seves famílies, és essencial en tots dos països. També ho és una major conscienciació sobre la importància d’actuar avui per tenir un matí amb una major igualtat i justícia social.

La nostra campanya d’escolarització “Escolaritzant, que és futur” insisteix en la responsabilitat de recolzar aquests processos d’escolarització avui per construir aquest matí, alhora que busca suports per escolaritzar als 1800 nenes i nens que anualment van al col·legi en les comunitats amb les quals treballem a Madagascar i Cambodja. Amb 10€ es poden cobrir les despeses derivades de l’escolarització d’un nen o nena durant un any.

Durant la campanya, durem a terme diverses accions: activitats de sensibilització en les quals també hi haurà venda d’artesania dels dos països i venda de rifa solidària, en la qual se sorteja un viatge a Madagascar per a dues persones.

X
X