Entrevistem a Isabel García, responsable d’administració i gestió de socis en Aigua de Coco i responsable de la Tenda Solidària, perquè ens expliqui sobre la nova roba de Cambodja disponible en la tenda. Ens explica moltes coses interessants!:

 

20151230_001041-4-1-1-217x300Explica’ns una mica sobre la roba que podem veure en la tenda d’Aigua de Coco procedent de Cambodja

En la meva visita a Coconut Water Cambodia (CW), en Battambang, vaig comprovar que la roba que es venia allí amb teles del país podien ser exclusives de Cambodja i, a part de boniques, podia interessar portar-les aquí a Espanya per a la seva venda ja que suposa un bon suport a aquestes dones que ho confeccionaven i als nostres projectes allí. El meu principal interès era saber si podíem proporcionar un lloc dins de l’oficina perquè poguessin anar a treballar amb la resta de personal de CW, però em van dir que això no era possible ja que havien d’estar a casa cuidant de les seves famílies. Theraout, la responsable del projecte de CW, em va explicar que les costureras confeccionen les peces amb les teles que comprem en els grans magatzems de Penh, sent el lliurament setmanal una vegada esgotat el material. Tots els productes confeccionats per les dones beneficiàries del projecte tenen sortida al mercat a través de la tenda d’artesania de Battambang i des d’ara a la nostra web.

Quin és l’objectiu d’engegar aquest projecte?
L’objectiu principal és que les costureras beneficiàries de CW en Battambang tinguin una ocupació amb un sou que els proporcioni més autonomia personal, fabricant peces per vendre aquí, a través de la nostra tenda solidària i els esdeveniments de campanya.

Què ens pots explicar de les dones que confeccionen les peces?
Són cinc dones costureras. Vaig tenir la sort de trobar-me amb la responsable del repartiment de teles, que s’encarrega de dir-li a la resta de les costureras la peça que ha de confeccionar. M’explicava que elles poden confeccionar la roba solament des de les seves cases ja que totes tenen família que atendre, des dels seus pares als seus fills… Així que elles s’organitzen la jornada per poder treure endavant els encàrrecs.
Vam estar parlant del temps del que disposen per fer les peces i organitzant amb elles l’enviament a Espanya.

Com creïs que aquest projecte pot ajudar a aquestes dones?
Fa algun temps Coconut Water Cambodia realitzava tallers de costura i emprendimiento per a dones camboyanas consistent a generar oportunitats d’ingressos mitjançant la fabricació de peces de vestir informal i fetes a mà. Les participants d’aquells tallers són les que avui dia confeccionen les peces. Aquesta iniciativa està directament relacionada amb la necessitat d’aconseguir ingressos econòmics dins d’aquesta població prèviament identificada i molt vulnerable.
Es busca l’emancipació de la dona i l’autogestió de la població beneficiària, no només mitjançant la fabricació de peces de vestir i fetes a mà, sinó generant consciència empresarial entre les participants. Aquesta proposta que els vam fer cobria tots dos objectius, tenir una ocupació remunerada i al mateix temps poder atendre a les responsabilitats familiars.

Què materials s’utilitzen per a la roba?img_0243_opt-1
Les teles que s’utilitzen per a la fabricació de la roba són sarong i krama.
El krama i el sarong són materials típics de la indumentària tradicional de Cambodja. El krama és un mocador de cotó fabricat a mà i ho usen homes, dones i nens. La seva funció és múltiple: com a mocador per al coll, per cobrir-se el cap del sol, funda per a coixins, per assecar la suor mentre realitzen labors rurals, per dutxar-se, porta-bebès, etc… Ha estat i és una peça fonamental de la cultura camboyana que distingeix al seu poble dels seus veïns tailandesos, vietnamites o laotianos.
Els materials els vam anar a comprar al Russian Market de Penh durant la meva visita. Allí es troben els magatzems de teles per fer la roba.

Com són les condicions laborals de les dones? On treballen?
Els vam proposar treballar en el local on treballen els companys i companyes de CW, però elles mateixes ens explicaven que no podien desplaçar-se fins a allí ja que havien d’estar pendents de les seves responsabilitats familiars, així que l’opció més vàlida era que treballessin des de casa. Després de la conversa amb la responsable de totes les costureras vam ser a conèixer a una d’elles que en aquest moment es trobava cosint al seu domicili i al costat d’ella es trobava la seva mare amb problemes de mobilitat. La nostra costurera també tenia una lesió que li impedia caminar. La resta de les costureras tenien una situació similar.

Qui dissenya la roba?
La dissenyadora és una senyora anomenada Rozeboom, ella és la responsable de totes les altres i la que s’encarrega de donar-los les teles i els patrons perquè facin els models.

Per què hauríem de comprar aquesta roba?
Perquè amb això recolzem els dos grans objectius: asseure les bases de creació de consciència empresària, i dotar a aquestes dones d’uns ingressos que els portaria a una autosuficiència personal. I per descomptat, ens portaríem una peça de vestir bonica i exclusiva de Cambodja! I si tot funciona com fins ara, bastant bé en els dos mesos que portem, seguiríem produint i el treball de les costureras seriosa mes estable, fins i tot a la llarga es podria augmentar.

Comprar en Aigua de Coco surt més car que en una altra tenda…
Quan compres una peça d’Aigua de Coco compres abans de res productes de qualitat, condicions laborals dignes i un futur de emprendimiento para nostres costureras. No som una multinacional que busca reduir costos a costa d’abaratir salaris el màxim possible en grans fàbriques amb horaris infinits. Els nostres productes són artesanals, peces úniques i teles de qualitat. Això se sumeixi als costos de transport i una petita part de benefici que va íntegrament destinada als nostres projectes de cooperació. Comprnado una de les nostres peces, a més estàs col·laborant amb els nostres projectes.

Per què es caracteritza la tenda d’Aigua de Coco?
Ens preocupem per la procedència dels productes. En aquest cas vam poder comprovar in situ que era viable fer aquesta inversió i que amb el temps pot aportar beneficis tant per a les dones costureras que treballen per CWF com per a Aigua de Coco que seguirà finançant amb els beneficis els projectes que està duent a terme en el sud de Madagascar i Cambodja.

On van a parar els beneficis de la tenda d’Aigua de Coco?
Tot reverteix directament en els projectes de cooperació al desenvolupament que està duent a terme Aigua de Coco en el sud de Madagascar i Cambodja. Els beneficis obtinguts amb la venda d’aquests productes tornen a Coconut Water Cambodia per seguir finançant els nostres projectes de l’autonomia de les dones i d’educació per al desenvolupament.

 

VISITA LA NOSTRA TENDA SOLIDÀRIA

X
X