Per a Aigua de Coco l’educació és una eina imprescindible d’incidència per reduir les taxes d’analfabetisme i per tant millorar les condicions de vida de les persones. A Madagascar, un dels països on treballem, la taxa d’alfabetització és d’aproximadament un 65% i tan sol un 24% dels joves estan matriculats en alguna escola de secundària. Aquestes dades estan directament relacionats amb l’alta taxa de treball infantil al país, un 28%.
En el cas de Cambodja, aquestes dades són una mica més encoratjadors: un 73% d’adults estan alfabetitzats, ascendint a un 86% entre els joves (de 15 a 24 anys), la qual cosa mostra que la situació està millorant generació després de generació. A pesar que aquestes dades són més positius que en el cas del país africà, no cal oblidar que una cambra de la població no sap llegir ni escriure i cal tenir en compte la desigualtat social que existeix així com les diferències entre les àrees urbanes i rurals.
Educació VS Analfabetisme: un repte comú
Segons l’Institut d’Estadística de la UNESCO, hi ha 757 milions de persones analfabetes al món, de les quals 115 milions són joves (de 15 a 24 anys) i uns 500 milions, un 64%, dones. A pesar que aquestes xifres han millorat lleugerament respecte a anys anteriors, es fa més que evident la necessitat de posar de nou el focus en aquesta problemàtica en els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible, full de ruta que Nacions Unides ha marcat en l’agenda com a continuació als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. A més l’ONU insisteix en la persistència generacional de la bretxa entre homes i dones, especialment a Àfrica Subsahariana i a la zona Sud i Occidental d’Àsia, la qual cosa suposa un altre obstacle cap a la consecució d’una igualtat de gènere cap a la qual caminem un gran nombre d’institucions, organitzacions, governs, activistes i actors socials. Així, el repte que es planteja amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible és que, per a l’any 2030, la població jove i una gran part de l’adulta sàpiga llegir, escriure i operacions matemàtiques bàsiques. Ho aconseguirem? El repte és comú.