Formació agrícola, ramadera i en ecoturisme
Les Granges Escoles de Mangily i de Fianarantsoa constitueixen dos centres de formació professional agrícola i ramadera de referència en tot el país, i cada any acullen a unes 120 persones en total (40 en Mangily i 80 en Fianarantsoa): es tracta d’adolescents en risc de pobresa extrema i exclusió. La finalitat d’aquests projectes de desenvolupament integral és la formació i preparació dels i les joves per a la seva inserció en la societat malgaixa, a través de l’aprenentatge i de la capacitació d’un ofici digne i d’uns coneixements higiènics, sanitaris i domèstics necessaris per a desembolicar-se de forma autònoma en la vida diària. Als i les joves se’ls ensenyen tècniques sostenibles de gestió de recursos i de producció, per a fomentar el desenvolupament sostenible de les comunitats i del seu entorn.
Des de 2014, la Granja Escola de Mangily va obrir les seves portes per a formar a quaranta joves d’entorns empobrits, sobre mètodes sostenibles d’agricultura i ramaderia així com d’ecoturisme. Tenint a disposició un jardí botànic, camps i ramats, se’ls forma durant en any sobre el respecte el medi ambient mentre aprenen a administrar millor els recursos naturals. Cada estudiant disposa d’una parcel·la per a aplicar el que ha après sobre la seva pròpia cultura, la qual cosa en part beneficia a la seva família.
La formació activa en ecoturisme també es practica sobre una base diària. Els i les estudiants segueixen les activitats del Hôtel Solidaire Mangily per a aprendre i posar en pràctica el concepte de solidaritat i turisme sostenible. També gaudeixen d’un menjador en el qual se subministra una part de la producció que ells mateixos han produït.
A més, aquesta producció sostenible ofereix productes orgànics d’alta qualitat per a proveir els menjadors d’altres centres d’Aigua de Coco (Centres d’educació ambiental, Escola de les Salines, Centres d’Educació Nutricional, etc) i el restaurant del propi Hotel.
A més, una gran plantació de moringa permet la producció de pols de *moringa, un suplement dietètic ric en vitamines i calci distribuïts en menjadors socials d’Aigua de Coco, que és un gran aliat per a la prevenció de la desnutrició de les nenes i nens més desfavorits. Per a evitar els riscos de la prostitució i l’embaràs precoç, les nenes en la són acollides de dilluns a divendres en una residència on aprenen a viure en comunitat i comparteixen moments divertits a través de tallers.
Cada any, aproximadament seixanta joves de 16 a 23 anys participen en el programa de formació agrícola i ramadera de la Granja Escola de Fianarantsoa. Aquests joves, des del món rural, aprenen a treballar el camp, cuidar del bestiar i protegir el medi ambient. La Granja Escola es compon d’un centre de formació de més de dues hectàrees de cultius (jardí botànic, camps d’arròs, vinyes, vivers, jardí,…) i un espai per a la cria de gallines, *cebúes, cabres, porcs, etc.
L’objectiu és que els joves aprenguin a treballar de manera productiva i sostenible i siguin capaces d’aplicar els coneixements a les seves pròpies terres. A més, els alumnes i alumnes realitzen un altre tipus d’activitats com a obra de paleta, fusteria, cistelleria, apicultura, etc.
Per a assegurar una bona integració social, des de 2014 s’obre una passantia a les nenes de la Granja Escola. Així, les nenes aprenen a viure en comunitat amb una més àmplia supervisió educativa i tallers de sensibilització, costura, cistelleria, etc. El primer objectiu és prevenir l’embaràs precoç i l’exclusió social.