En el CAM, l’art i la música s’utilitzen com a mitjans eficaços per a transmetre missatges de sensibilització i educació en valors a la població i a l’alumnat.

El Centre d’Art i Música (CAM) de Tulear és un dels nostres projectes més emblemàtics. Aquesta escola artística està situada en l’antic Cinema Tropic i ofereix 12 disciplines artístiques diferents: batucada, fanfàrria, capoeira, circ, gòspel, marionetes gegants, piano, guitarra, pintura, ball de saló, acordió, etc. amb més de 4.700 hores de formació a l’any.

Al juny de 2017, el CAM comptava amb 623 estudiants matriculats, menors i joves de 6 i 20 anys, pertanyents a famílies en situació de pobresa i amb molt pocs recursos econòmics. El professorat rep un programa de reforç de competències amb màster classes i sessions de professionals externs de diverses disciplines. El CAM compta també amb un seguiment escolar i un seguiment psicosocial de l’alumnat, que es realitza durant tot l’any en estreta col·laboració amb les famílies i l’escola.

En el CAM, l’art i la música s’utilitzen com a mitjans eficaços per a transmetre missatges de sensibilització i educació en valors als beneficiaris i la població en general, durant les actuacions en públic. Els espectacles del CAM toquen temes concernents als problemes de la societat, com la prostitució infantil, l’embaràs no desitjat, la desigualtat de gènere i persones discapacitades, el treball infantil, l’abandó escolar, etc.

Els missatges de sensibilització dels grups del CAM travessen davanteres, amb les gires de sensibilització a l’estranger. Les veus de *Malagasy Gospel han visitat Espanya, França, Suïssa i Andorra en múltiples ocasions i els ritmes de *Bloco *Malagasy han fet vibrar vibrar països com Espanya, Cambodja, Tailàndia, el Brasil, Burkina Faso, Costa d’Ivori, Kenya i Sud-àfrica.

Des de 2012, la Malagasy Marching Band és una orquestra de música formada per nens i nenes amb pocs recursos que reben classes de solfeig i pràctica musical en el Centre d’Art i Música de l’ONG *Bel Avenir de *Tulear (sud-oest de Madagascar).

Actualment, l’orquestra està composta per trombons, trompetes, flautes travesseres, saxofons tenors i contrabaixos, clarinets, bombos, tambors i címbalos.

Els i les components de l’orquestra sempre estan acompanyats en les seves actuacions per estudiants de circ. Junts, utilitzen les tècniques de teatre i l’humor per a sensibilitzar al públic sobre diferents temes.

Roda Malagasy és un grup de capoeira, creat en 2010, que combina acrobàcies, música, cant i tècniques d’autodefensa d’origen afrobrasileny..

Reunint a més de 200 joves i nens/as desfavorits de la ciutat de Tulear, el grup és un èxit d’integració i treball en equip. És l’alumnat de més edat i experimentat el que ensenya i educa al més jove, tant en la part artística com en la social.

Durant les seves actuacions acrobàtiques i coreogràfiques, el grup sempre està acompanyat per la batucada Bloco Malagasy. Durant les actuacions, el Roda Malagasy utilitza també instruments característics de la seva especialitat, com a panderetes, pals, tambors, birimbaos o caxixis.

El taller del circ del Centre d’Art i Música dóna una formació en arts circenses a més de 50 nens i nenes amb diferents especialitats: malabarisme, tela acrobàtica, caminar amb xanques, acrobàcies, monocicle, piràmides, rola bola, clown, etc.

Inicialment, un grup d’especialistes en circ van iniciar l’activitat però ràpidament, antics estudiants es van encarregar de transmetre els coneixements al grup. Són aquests joves educadors i els propis estudiants els que van crear la concepció de la posada en escena de les actuacions.

Generalment, el Malagasy Cirque actua amb l’orquestra Malagasy Marching Band, i junts desenvolupen un espectacle visual i musical complet amb divertits tocs d’humor.

Al gener de 2015, un grup de joves del Centre d’Art i Música va seguir una formació de fabricació i manipulació de marionetes gegants, construïdes amb materials reciclats. Aquest taller va permetre el reciclatge de periòdics vells, ampolles i cartons usats.

Del taller van néixer la jove Hanta, el vell Rakoto i la petita Nirina, que conformen la companyia de marionetes gegants batejada com Els Géants de Tuléar (els Gegants de Tulear).

Com tots els artistes del centre, Els *Géants de Tuléar participen en el Alahady Music Festival cada tres mesos. A més, el grup ja ha actuat fora de la ciutat, en altres punts de Madagascar.

Cada tres mesos, l’alumnat del CAM àmplia aquest treball de sensibilització als carrers organitzant un gran festival per la ciutat: el Alahady Music Festival. Durant aquesta jornada, els i les joves es converteixen en educadors explicant als seus conciutadans les causes i solucions possibles als problemes socials i mediambientals.

El Alahady Music Festival és un espectacle de música, de ball i acrobàcies que acaba amb una desfilada que sali del Centre d’Art i Música. Els ritmes *afrobrasileños i els somriures de l’alumnat del CAM omplen de color els carrers de la ciutat. Al final de la jornada, la ciutadania pot gaudir d’un espectacle d’una hora realitzat per l’equip de capoeira Roda Malagasy, la companyia de marionetes Els Gegants de Tulear, el grup Malagasy Cirque, la fanfàrria Malagasy Marching Band i la batucada Bloco Malagasy. La festa acaba amb els últims raigs de sol a les portes del Centre d’Art i Música.

“Cultuléart” és un servei d’orientació i ajuda a la promoció del sector artístic local annex al Centre d’Art i Música. Està format per antics estudiants de la formació en gestió cultural.

L’objectiu principal és impulsar iniciatives artístiques i culturals en la localitat de Tulear i proposar una guia a joves amb ganes d’implicar-se en el sector artístic. “Cultuléart” treballa igualment censant a artistes de la regió amb la finalitat de crear una base de dades que faciliti les trobades i la creació artística.

[DP_Slider_View_Related_Posts dp_postid="25459" dp_title="Projectes relacionats"]

No Events

Recibe nuestras novedades en tu correo electrónico