Associa’t

Gener 2015

Campanyes

“L’educació és poder”, que té com a eslògan “+ POWER”, és el nom de la nova campanya d’escolarització que llancem fent un volt de rosca al sentit de la paraula poder i posant de manifest la importància que té l’educació per a apoderar a nenes i nens, principalment en països empobrits en els quals l’accés a una educació de qualitat no és habitual. La campanya, que té un objectiu econòmic de 20.000€, surt aquest mes d’agost i fins al pròxim 31 d’octubre tindrà presència en web, xarxes socials, premsa i esdeveniments que s’organitzin entorn de l’ella.

“L’educació és poder” s’emmarca dins del nostre eix d’actuació principal, que és l’educació i la lluita contra el treball infantil a Madagascar i Cambodja. Segons l’ONG Humanium, a Madagascar un 25% de nenes i nens treballen, xifra que ascendeix a un 45% quan parlem de Cambodja. Això provoca que més d’un quart de la població de tots dos països no sàpiga ni llegir ni escriure, la qual cosa limita l’autonomia de les poblacions més vulnerables.

Cal tenir en compte que una gran part de la població de tots dos països viu per sota del llindar de la pobresa, sobretot en les zones rurals, la qual cosa fa més complicat que es respectin els drets de la infància, com és l’eradicació del treball infantil i en conseqüència, l’accés a l’educació. Aquesta situació afecta especialment a les nenes i dones que tenen taxes més baixes d’alfabetització i de matriculació, major abandó escolar per obligacions familiars, risc d’embaràs precoç, etc.

La desnutrició és causada per una ingesta alimentosa deficient que no proporciona els nutrients en forma suficient, i/o per malalties infeccioses comunes, tals com la diarrea, pneumònies, malària o VIH. Aquests problemes són significativament més freqüents en els dos primers anys de vida, la qual cosa serveix per a realçar la importància de la nutrició durant l’embaràs i la necessitat de prevenir la desnutrició des de la concepció i especialment durant els primers 24 mesos de vida.

I és que la desnutrició matern-infantil continua sent una gran càrrega per a països d’ingressos mitjans i baixos com Madagascar, ja que la desnutrició constitueix un problema *transgeneracional, els països amb altes taxes de desnutrició matern-infantil enfronten un futur incert en relació amb la salut dels seus treballadors i les menors oportunitats de desenvolupament posant en risc el futur econòmic del país.

Madagascar pateix, a causa de la seva pobresa i ínfim desenvolupament, de desnutrició crònica, agreujada per la falta de recursos per a la provisió de serveis sanitaris i educatius bàsics. És el 4t de els 7 països que l’Índex Global de la Fam (GHI) de 2017 considera en una situació extremadament alarmant o alarmant quant a la seva situació alimentària. La seva gran riquesa mineral, agrícola i ramadera, que podria assegurar una vida digna als malgaixos, no es tradueix en un desenvolupament estable per a la població, a causa de la mala gestió de la mateixa i a l’altíssim índex de corrupció que provoca que els escassos fons governamentals destinats a projectes socials no arribin als seus beneficiaris finals.

Objectius

Per això, per a Aigua de Coco, reforçar l’escolarització i el sistema educatiu és un objectiu bàsic per a proporcionar una educació útil, de qualitat i sostenible en nens i nenes de països empobrits. Així, la campanya està orientada a finançar aquest eix a Cambodja i Madagascar, on desenvolupem diversos programes educatius tant d’escolarització com d’educació extra-escolar.

Els beneficis de la campanya aniran destinats a finançar les despeses de material escolar, formació de professorat, despeses de matrícula i escola, beques escolars, sortides pedagògiques, etc. El nostre càlcul és que amb 10€ es poden cobrir totes aquestes despeses derivades d’escolarització d’un nen o nena durant un any.

Com donar suport a la campanya?

Les formes de donar suport amb la campanya són vàries. Des de associar-se a Aigua de Coco per a donar suport a els projectes que duem a terme en aquests dos països, fins a col·laborar com a voluntari o voluntària en l’organització d’esdeveniments destinats al finançament de la campanya. Altres formes, en el cas d’Espanya, és participar en la rifa per a un sorteig d’un viatge a Madagascar per a dues persones, a través de la compra de paperetes que l’organització posa a disposició tant a través de la venda física com en línia. Els beneficis tant de la rifa, com dels esdeveniments i donacions van íntegrament destinats a la Campanya d’Escolarització 2015.